Liečivé látky v ovocí
Mnohí ľudia si myslia, že účinné liečivá vyrába farmaceutický priemysel a že sa dajú kúpiť iba v lekárni. Keby zvieratá mali schopnosť myslieť, iste by sa nad takým nezmyslom zhovievavo pousmiali. Zvieratá oddávna vedia, že najlepšou lekárňou je rastlinná ríša. Aj tá najnenápadnejšia rastlinka na okraji cesty totiž obsahuje mimoriadne účinné bioaktívne látky, ktoré podporujú jej imunitný systém a zabezpečujú optimálny metabolizmus. To isté platí pre najrozmanitejšie druhy suchozemských rastlín - dovedna ich je približne 300 000. Všetky rastliny majú vlastné obranné látky: proti voľným radikálom vznikajúcim vplyvom slnečného žiarenia, proti vírusom a baktériám, ktoré by sa s chuťou vrhli na rastlinné bunky, i proti väčším živočíchom, ako sú myši či vtáky. Rastliny navyše produkujú flavonoidy, ktoré majú osobitnú úlohu: chrániť bielkoviny, enzýmy a vitamíny v koreňoch, stonkách, listoch a kvetoch pred vnútorným rozkladom.
Človek - súčasť prírody
Človek je súčasťou prírody a príroda je ukrytá v každej zo 70 biliónov buniek nášho organizmu. To všetko, čo sa z pôdy dostáva do koreňov, konárov a listov stromu a stáva sa jeho súčasťou, to sa s potravou, ktorú prijímame, dostáva aj do ľudského organizmu. Nečudo, že počas dlhého vývinu ľudstva bola a stále je pre metabolizmus človeka rozhodujúca rastlinná potrava: Ovocie a zelenina sú nám súčasne výživou i liekom.
Nekonečná rozmanitosť
Príroda poskytuje človeku rôznorodé účinné látky (cca 20 miliónov). Liečivú účinnosť dosahujú vďaka kombináciám a interakčnému pôsobeniu. V rastlinnej ríši pôsobí vyše 300 miliárd rozličných účinných mechanizmov, stimulovaných slnečným žiarením. Vedci dnes poznajú asi 3 000 rôznych karoténov a látok od nich odvodených. Všetky pôsobia samostatne, ale najúčinnejšie sú v kombinácií s inými rastlinnými zložkami.
Pomoc z prírody
Keď zviera ochorie alebo sa necíti dobre, často sa vydá na dlhý pochod za rastlinami, ktoré obsahujú špeciálne účinné látky. Vyčerpaný zajac, ktorý unikol líške, celkom prirodzene vyhľadáva byliny s obsahom vápnika (táto minerálna látka je výborným prírodným prostriedkom na upokojenie). Jelene pred rujou konzumujú množstvo žihľavy a iného dráždivého krmiva, aby si pripravili zásoby energie na náročné obdobie párenia. A naopak, ak sa k rastline obsypanej zrelými plodmi priblíži útočný hmyz, rastlina v zlomkoch sekundy vylúči nepríjemne zapáchajúcu látku, aby ho odpudila.
Dokonalé, vysoko citlivé technické prístroje nám dnes umožňujú preniknúť do tajov biochemických procesov v ľudskom organizme a dozvedieť sa čoraz viac o tom, ako sa rastliny a zvieratá vedia samy liečiť. Vďaka technickému pokroku v medicíne a biochémii sa teda krôčik za krôčikom približujeme k prírode. Vedecké experimenty dnes potvrdzujú to, čo iné kultúry dávno zistili pozorovaním a napodobňovaním: že choroba je prirodzený stav, ktorý možno liečiť prirodzenými prostriedkami.
Všetky účinné látky v rastlinách majú jedinú funkciu - chrániť rastlinné jadro, respektíve semená, ukrývajúce chromozómy a genetickú informáciu, a umožniť ich prenos na ďalšie generácie. Čim sú semená zrelšie, tým vyššia je koncentrácia ochranných látok v rastline. Šťavnaté ovocie a zrelá zelenina teda obsahujú najvyššie koncentrácie liečivých zložiek, a to nielen v hľuze alebo plode, ale v celej rastline. Navyše, ak musia rastliny zvádzať urputný boj o svoje miesto na slnku alebo o vlahu z pôdy, vytvárajú si aj obranné látky proti konkurenčným rastlinám, napríklad proti burine.
Vedci v biochémii, molekulárnej biológii, v genetickom a bunkovom výskume používajú mikroskopy s vysokou rozlišovacou schopnosťou a veľkým zväčšením, ako aj citlivé meracie prístroje, cez ktoré sa ako cez veľkú lupu dá nazrieť dovnútra rastlinnej bunky. Aké bolo ich prekvapenie, keď tam našli množstvo miniatúrnych farmaceutických laboratórií, v ktorých rastliny vyrábajú účinné látky na svoju ochranu! Postupne teda vnikáme do tajov prírody a zisťujeme, že príroda sa vie o seba postarať oveľa lepšie ako človek. Dnes už aj veda s úžasom, pohnutím a úctou priznáva, že príroda je najdokonalejším zdrojom liečivých prostriedkov, aký si vieme predstaviť.
Draslík. O čerešniach je známe, že majú vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha regulovať množstvo vody v tele, preto sú ideálnym ovocím pre hypertonikov. V 100 g čerešní sa nachádza 222 mg tohto minerálu, v 100 g višní 179 mg. Bod získavajú čerešne. Stav – 1 : 1.
Meď. Tento nenápadný, ale nenahraditeľný stopový prvok je súčasťou rôznych enzýmov. Zúčastňuje sa na rôznych chemických reakciách v tele a je potrebný aj na tvorbu hemoglobínu. Ľudský organizmus potrebuje denne 2 mg medi. V 100 g čerešní je 0,06 mg medi, v rovnakom množstve višní 0,1 mg. Bod pre višne.
Stav – 1 : 2
OVOCIE | LIEČIVÝ ÚČINOK | OVOCIE | LIEČIVÝ ÚČINOK |
jablká | znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu a krvných tukov | hrušky | pomáhajú pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom |
posilňujú imunitný a srdcovo cievný systém | majú priaznivý účinok na krvotvorbu a stimulujú rast | ||
stabilizujú hladinu cukru v krvi | detoxikujú organizmus | ||
spevňujú cievy (slabé žily) | regulujú hospodárenie s vodou v organizme | ||
prečisťujú črevá | prečisťujú črevá | ||
posilňujú ďasná | odstráňujú poruchy trávenia | ||
slivky | optimalizujú metabolizmus sacharidov | čerešne | chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom |
pomáhajú pri neurotických stavoch úzkosti | majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť | ||
zvyšujú odolnosť proti stresu | pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze | ||
prečisťujú črevá a pomáhajú pri zápche | zmierňujú reumatické ochorenia klbov a dnu | ||
posilňujú srdce a imunitný systém | pomáhajú pri redukcii hmotnosti | ||
broskyne | posilňujú imunitu, chránia pred voľnými radikálmi | marhule | spomaľujú starnutie, pôsobia omladzujúco, zlepšujú náladu |
upevňujú väzivové tkanivá a cievy, srdce a krvný obeh | odstráňujú únavu a poruchy sústredenia | ||
zvyšujú odolnosť organizmu proti stresu | podporujú imunitný systém buniek, chránia pred radikálmi | ||
pomáhajú proti strachu, úzkosti a podráždenosti | posilňujú sliznice, spevňujú pokožku, vlasy, nechty | ||
urýchľujú prechod potravy črevami, odstráňuje zápchu | urýchľujú tvorbu buniek, zlepšujú krvný obraz | ||
majú odvodňujúce účinky, pomáhajú redukovať váhu | pomáhajú pri suchu v hrdle, hrtane, zmierňujú astmu | ||
egreše | detoxikujú organizmus, predovšetkým mozog | ríbezle | posilňujú imunitný systém a produkciu hormónov |
prečisťujú a detoxikujú črevá | aktivizujú bunkový metabolizmus a krvotvorbu | ||
majú odvodňujúce a močopudné účinky | chránia bunky pred voľnými radikálmi | ||
zlepšujú utilizáciu bielkovín | chránia sliznice | ||
podporujú rast vlasov a zdravú pokožku | upokojujú nervy a zlepšujú náladu | ||
posilňujú cievy a väzivové tkanivá | podporujú funkciu srdca a svalovú činnosť | ||
vinič | urýchľuje pasáž čriev a odstraňuje zápchu | jahody | detoxikujú črevá, zmierňujú tráviace poruchy |
prečisťuje obličky, močový mechúr a močové cesty | posilňujú imunitný systém a metabolizmus | ||
zmierňuje premenštruačný syndróm | podporujú krvotvorbu a rast buniek | ||
podporuje redukciu hmotnosti | odvodňujú organizmus a znižujú krvný tlak | ||
pomáha odstraňovať únavu, nervozitu a depresiu | posilňujú kosti, vlasy a pokožku | ||
aktivizuje metabolizmus sacharidov | zvyšujú sexuálnu vzrušivosť | ||
černice | posilňujú imunitný systém | maliny | pomáhajú pri poruchách zraku, šerosleposti a očných chor |
pomáhajú pri cievných chorobách, kŕčových žilách | dodávajú vlasom lesk a objem | ||
majú protizápalové účinky na sliznice | zjemňujú pleť | ||
pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť proti stresu | pomáhajú pri krvácaní z nosa a ďasien | ||
spevňujú väzivové tkanivo | zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom | ||
stimulujú činnosť žliaz; pomáhajú pri hemoroidoch | zmierňujú silné menštruačné krvácanie | ||
šípky | pôsobia preventívne proti infekciám a prechladeniu | čučoriedky | pomáhajú pri hnačke a zmierňujú črevné poruchy |
posilňujú cievy, pomáhajú pri ochoreniach žíl | zvyšujú vylučovanie moča, pôsobia odvodňujúco | ||
pomáhajú pri krvácaní z ďasien a paradentóze | znižujú hladinu cholesterolu a krvných tukov | ||
zlepšujú okysličovanie buniek | pôsobia preventívne proti infekciám, posilňujú imunitný systém | ||
blahodarne pôsobia na nervy a koncentráciu zmyslov | chránia bunky pred voľnými radikálmi | ||
stimulujú libido a potenciu | podporujú sekréciu slizníc, pomáhajú pri znižovaní hmotnosti |