Prehľad ovocných rastlín
SKUPINA | DRUHY a ich variety | PLOD |
jadroviny (stromy) | - malvica | |
kôstkoviny (stromy) |
| - kôstkovica s dužinatým oplodím |
drobné ovocie (kry) | jahoda, malina, černica, malinočernica, | - zložené súplodie |
škrupinoviny (stromy) | orech (variety: - papiernáč, polopapiernáč, chrapáč, kamenáč), lieska obyčajná (ker), lieska turecká (strom), gaštan jedlý, | - oriešok (gaštan má nažku) |
ostatné - menej rozšírené druhy | baza čierna, drieň obyčajný, ruža dužinatoplodá, moruša, rakytník rešetliakový, (zemolez, kustovnica, muchovník, kiwi)... | - podľa druhu |
Obr.: Hlavné práce ovocinára
V záhradkárskom ponímaní je ovocinárstvo záujmovou činnosťou človeka (ovocinárčenie). Je to nádherná práca, kde človek môže sám zasahovať do vývoja a rastu rastlín a prispôsobovať si rastliny podľa svojich predstáv. Okrem toho má z nich pestovateľ úžitok v podobe chutného a zdravého ovocia.
Žiaľ, v posledných rokoch ľudia nakupujú ovocie najmä v hypermarketoch a veľmi rýchlo si zvykli na toto "prekrásne" ovocie z dovozu v domnienke, že čo je pekné, je aj dobré. Pravdou však je, že toto ovocie je dopestované a už od svojho počiatku vývoja po celý čas ošetrované chemicky, takže len ťažko možno hovoriť, že toto ovocie je aj zdravé. Skôr naopak. Preto je v niektorých vyspelých krajinách v predaji červivé jabĺčko podstatne drahšie, než to spomínané "prekrásne". Rozhodne by každý záhradník i záhradkár mali zvážiť, či v prvom rade nepestovať ovocie iba zdravé a biologicky nezávadné.